1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to Lightroom Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to register and post your first thread under Help on the menubar above. You're also welcome to join our newsletter, download our free Lightroom Quick Start eBook and explore our other FAQ resources.
    Dismiss Notice

"The server responded with an error"

Discussion in 'Website Suggestions & Comments' started by JohanElzenga, Mar 3, 2016.

  1. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    When I'm typing a message on my computer, I frequently get the following error. After clicking away the message, everything seems to be fine, but sometimes my message is lost and I have to start all over again. In fact, it also happened while I typed this message...

    Lightroom.jpg
     
  2. tspear

    tspear Senior Member

    Joined:
    Sep 23, 2014
    Messages:
    1,479
    Location:
    Waltham MA
    Lightroom Experience:
    Beginner
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Johan,

    What broswer and version?

    Tim
     
  3. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    In Apple Safari, both on my Mac as well as on my iPad. Latest versions of both Safari as well as MacOS X and iOS.
     
  4. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    19,520
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    CC Cloud
    Lightroom License:
    CC Subscription
  5. tspear

    tspear Senior Member

    Joined:
    Sep 23, 2014
    Messages:
    1,479
    Location:
    Waltham MA
    Lightroom Experience:
    Beginner
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Try Chrome or Firefox. The idea is to determine if the issue is specific to the Safari browser. I rarely use Safari, and have never seen this issue.
     
  6. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    It started only a while after the new forum software was introduced, so I doubt that it's specific to Safari. Also, Safari for MacOS X and Safari for iOS are different beasts. The first thing I'm checking right now is if it has something to do with ad blockers. I do have AdBlock Plus installed on MacOS X (I've disabled it now for the Lightroomforums domain). On my iPad I use a speciale system-wide blocker called 'Weblock'. It does not just block adds in Safari, but in any internet-going app. Again I've disabled it for this domain, so let's wait and see. It doesn't always happen, so it needs some time. I have not seen the error yet after disabling the adblockers, however...
     
  7. Jim Wilde

    Jim Wilde Lightroom Guru Staff Member Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Messages:
    10,191
    Location:
    West Sussex, UK
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Mac 10.11.x El Capitan
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I've never seen the issue. I usually use Chrome on both OSX and Win10 for LRF, though occasionally use Firefox as well. All browsers have AdBlock installed and activated.

    On iPad i use either Chrome or Mercury, again not seen the problem (though my use of LRF is quite low there).
     
  8. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I'm typing this first of all to see if something happens. This is typed on the iPad and so far so good. No errors. It's looking more and more like this could be the adblockers after all. Maybe it's the combination of Safari and adblocker. Anyone else use this combo?
     
  9. clee01l

    clee01l Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    13,270
    Location:
    Bellaire, TX USA
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I use Safari exclusively and have not seen it. (no AdBlockers).
     
  10. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Well, I haven't seen it anymore since I disabled the adblockers, so it looks like this was indeed the cause.

    There is one other possibility, but that is rather far fetched. I installed a new Sitecom dualband router about a week ago, and the errors may have started around that same time (no way to be sure, however). Today, around the same time that I disabled the adblockers, I updated the firmware in the router. However, that would mean that somehow the router firmware caused this problem, and only 'lightroomforums.net' was affected of all the websites I visit and all the other things I do on the internet. It's not 100% impossible though, because I don't think I participated in any other forums that use the same forum software.

    Anyway, it does seem that the problem is over, because I can type this message too (on my Mac this time) without getting an error.
     
  11. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    19,520
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    CC Cloud
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I've just turned my Safari AdBlocker back on to test your theory.
     
  12. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I did the same to see what happens. If the error doesn't return from time to time, then the Sitecom router may be the only other explanation, but there is obviously no way to test that.
     
  13. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    19,520
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    CC Cloud
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I googled and found a couple of other reports, but nothing solid. I've been using Safari from the start, on my iPad and 2 Macs, and haven't seen the error at all.
     
  14. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I haven't seen it anymore since I updated the router firmware (and I do have AdBlock Plus active again now), so maybe it was that router after all...
     
  15. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    19,520
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    CC Cloud
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Phew! I love problems that magically fix themselves!
     
  16. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,798
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.13.x High Sierra
    Lightroom Version:
    Classic 7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Yeah. So the new version of Cahn's Axiom is: 'if everything else fails, update your router firmware'.:)
     
    Last edited: Mar 5, 2016
  17. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    19,520
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    CC Cloud
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Last time I did that, I lost my internet connection!! ;)
     

Share This Page