1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to Lightroom Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to register and post your first thread under Help on the menubar above. You're also welcome to join our newsletter, download our free Lightroom Quick Start eBook and explore our other FAQ resources.
    Dismiss Notice

Problem with library filter in collections

Discussion in 'Managing your Photos & Video' started by Peitrequin, Feb 17, 2017.

  1. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Hello,
    Filters (notation, colors, flags) do not work in collections.
    In the general catalog, no problem.
    I don't understand
    O. Peitrequin
     
  2. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    They should work in collection too. Can you be more specific? What are you trying to do, and shat happens?
     
  3. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I have in a collection of photos (not a smart collection), some previously selected with 2 stars for example. If I ask in the collection to display pictures with 2 stars, the search returns that there are none.
    The same with the flags.
     
  4. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    18,811
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    That sounds buggy, but I'm sure we'd have heard about it from someone else if it was a bug.

    In a collection, find a photo that you think should have 2 stars, right-click and choose Go to Folder in Library. See if it's got 2 stars there. If it does, the same photo may be in the catalog twice.
     
  5. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Thank you for your reply.
    I don't have access to my catalog until next Monday. I'll come back to you next week.
     
  6. Gnits

    Gnits Active Member

    Joined:
    Mar 21, 2015
    Messages:
    582
    Location:
    Dublin, Ireland.
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Very good thinking.

    One operational possibility (along the same lines) is that you have created exported versions at some stage and starred either the original or the exported version.
     
  7. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Check that you are not unintentionally filtering on two criteria at the same time, such as 'two stars and red label', or 'two stars and virtual copy'. That could easily happen and may not be directly clear.

    Lightroom.jpg
     
  8. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Thank you for yours replies.
    I will do tests at the beginning of next week
     
  9. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    In the collection the pictures come from the general catalog.
    They had been noted in the catalog in different ways (flags, stars).
    They were then transferred to the collection (click and drag). They are in the collection with their attributes.
    I checked, there is only one original in the catalog.
    In the general catalog, the filtering of these photos works normally, but not in the collection.
    I've done some testing in other collections, same problem. However, it works correctly in the general catalog
     
  10. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Can you show two screenshots: one of a folder and one of a collection with the same filter?
     
  11. rob211

    rob211 Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    932
    Location:
    Oakland, CA USA
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.7 / CC 2015.7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    What do you mean by "general catalog;" what are you selecting? a folder?
     
  12. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    What I call general catalog is the catalog of all my photos. It is organized into folders by dates.
    Here are the screenshots of the collection, and a folder with some photos scored by stars and flags
     

    Attached Files:

  13. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    18,811
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    From the photos that I can see, the stars are in the folder and the collection in your screenshot. Could you point out some that aren't?
     
  14. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I don't understand the question
    I attach a screenshot of the folder contemamt the selected photo that doesn't star, nor flag
     

    Attached Files:

  15. rob211

    rob211 Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    932
    Location:
    Oakland, CA USA
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.7 / CC 2015.7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I don't see a filter in any of those views. In each it is set to "sans" or "none." The filter bar is at the top; hit "attribut" and show us what it shows when you select two stars under "attribut."
     
  16. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Indeed there are no filters in any of your screenshots! Or is that what you mean: you set up a filter in 'All Photographs' but the filter does not 'stick' when you switch to one of your collections? If you want your filters to 'stick', click on the little lock icon all the way at the right of the filter bar.
     
  17. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    The same collection with filter applied
     

    Attached Files:

  18. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I noticed that almost all the photos in this collection have a 'Pick' flag (white flag). It's impossible to see in your screendump, because the difference is very subtle, but check that you are not also filtering on 'No Flag'. That would explain why none of the photos match the criteria.

    Lightroom.jpg
     
  19. rob211

    rob211 Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    932
    Location:
    Oakland, CA USA
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.7 / CC 2015.7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I agree with Johan; I couldn't find a photo that met the criteria, which is two flags and NO flag. It's really hard (IMHO) to notice when that flag is on or off; that's caught me out before. And again here; nice catch Johan.
     
  20. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    The same collection : I have applied two filters, pick flag and 2 stars, but no flag is not selected
     

    Attached Files:

  21. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Very strange. Could you perhaps do the following: Save this filter as a preset: click on 'Custom' (in French 'Filter Personnalisé') in the right corner of the filter bar. Then open it with a text editor and post the result. That will show us without any doubt what exactly is being filtered.

    Lightroom.jpg

    In case you don't know where the presets are stored: Open 'Lightroom - Preferences', go to the 'Presets' tab and click on the 'Show Lightroom Presets Folder' button. Open the selected folder and then 'Filter Presets' inside that folder.

    It may also be an idea to change your Lightroom language settings to English and try again. You may have found a bug that is only present in localised versions.
     
  22. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Here is the preset
    It's gibberish for me
     

    Attached Files:

  23. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Very strange. I cannot see anything wrong in the preset. It filters as it should filter, and doesn't filter for anything else that went unnoticed. If I try the same filter on my collections it works as expected. Have you tried switching Lightroom to English? you can do that in the Preferences - General - Language. You have to restart Lightroom after you changed the setting.
     
  24. Peitrequin

    Peitrequin New Member

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    15
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    The same result !!
     

    Attached Files:

  25. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,007
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.8 / CC 2015.8
    Lightroom License:
    CC Subscription
    It gets weirder all the time! I wonder if there is something special about that collection. Can you try to repeat this in another collection, for example 'Portraits'?
     

Share This Page