1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to Lightroom Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to register and post your first thread under Help on the menubar above. You're also welcome to join our newsletter, download our free Lightroom Quick Start eBook and explore our other FAQ resources.
    Dismiss Notice

I have a hard time to import picturs from my pc or camera

Discussion in 'Website Suggestions, Comments & Troubleshooting' started by Tony Champ, Aug 26, 2016.

  1. Tony Champ

    Tony Champ New Member

    Joined:
    Aug 26, 2016
    Messages:
    2
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    5.3
    Lightroom License:
    Perpetual (Standalone)
    when i import any pic from my pc or camera the lightroom 5 stop working and windows closing the program and tells me that he will notify when he will find the solution.
     
  2. clee01l

    clee01l Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    12,316
    Location:
    Bellaire, TX USA
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.9 / CC 2015.9
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Welcome to the forum. Without knowing anything about your hardware, it is difficult to make a diagnosis.

    You need a minimum of 8GB of RAM and approximately 100GB of freespace on your primary hard drive. LR creates lots of temporary files in that working storage (freespace) If you run out of room on that disk drive, the program may crash for lack of resources.

    How you get the image files from the camera card to LR is also important. Using the camera as an external disk drive is not recommended. A dedicated card reader (preferably built in) is the best solution.

    The latest and final release of version 5 is LR5.7.1 You should update to that version as a starting point since the latest version corrects bugs that may have been in the version that you have. You can find that version here: Install Photoshop Lightroom
     
  3. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,179
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.9 / CC 2015.9
    Lightroom License:
    CC Subscription
    And even that is only a general target, certainly not a diagnosis of any specific problems. I have Lightroom running on a MacBook Air with only 4GB RAM and it runs fine. It's slow allright, but I can do anything Lightroom should be able to do, even stitch a couple of 36 MB Sony A7R raw files into a panorama. I have imported images while the free space on my hard disk was as low as 25GB or so, and Lightroom is still as stable (and sometimes as slow, unfortunately) as a rock.
     
  4. clee01l

    clee01l Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    12,316
    Location:
    Bellaire, TX USA
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.9 / CC 2015.9
    Lightroom License:
    CC Subscription
    The numbers that I threw out are recommendations. The important part, "If you run out of room on that disk drive, the program may crash for lack of resources." This may be what is happening to the OP.
     
  5. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    4,179
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.9 / CC 2015.9
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Agreed, if he's really running out of disk space, then that could be an explanation. My remark was just so he doesn't automatically conclude that he has found the cause of his problem if he's running Lightroom in 4GB RAM or if the free space on his hard disk is say 'only' 50GB.
     
  6. Tony Champ

    Tony Champ New Member

    Joined:
    Aug 26, 2016
    Messages:
    2
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    5.3
    Lightroom License:
    Perpetual (Standalone)
    Thank you gentlemen that was really helpful!
     

Share This Page