1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to Lightroom Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to register and post your first thread under Help on the menubar above. You're also welcome to join our newsletter, download our free Lightroom Quick Start eBook and explore our other FAQ resources.
    Dismiss Notice

Adjustment brush doesn't work!

Discussion in 'Lightroom Troubleshooting (ARCHIVE)' started by SteveBurkett, Feb 25, 2011.

  1. SteveBurkett

    SteveBurkett New Member

    Joined:
    Feb 25, 2011
    Messages:
    4
    Primary OS:
    Windows XP
    I had this problem in LR2 and now in LR3. When I click on the adjustment brush it does not function. The gradient, red eye and spot remover work just fine.

    This is a problem on my windows XP desktop, which has both a mouse and a Wacom tablet. It works fine on my windows XP laptop loaded from my second license install of LR3, using either my mouse or the Wacom.

    Because the adjustment brush didn't work in LR2 either, I'm wondering if this is hardware related?

    Any ideas?
     
  2. b_gossweiler

    b_gossweiler Lightroom Guru Lightroom Guru

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    3,207
    Location:
    Zurich, Switzerland
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Windows 7 64-bit
    Steve,

    Have you tried disconnecting your Wacom tablet?

    Beat
     
  3. Brad Snyder

    Brad Snyder Lightroom Guru Lightroom Guru

    Joined:
    Nov 20, 2007
    Messages:
    6,293
    Location:
    Port Deposit, Maryland USA
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Windows 7 64-bit
    'Doesn't function' means what exactly?

    1) Probably checked this already, but make sure you have reasonably high settings for flow and density on the brush parameters.
    2) Video cards and outdated drivers have been reported to cause brush problems, though usually it's weird cursor behavior, and not out and out failure. Are you up to date there?
    3) As Beat says, there's some weirdness associated with Wacom drivers as well, in this case with newer versions causing problems, rather than out-dated ones.
     
  4. SteveBurkett

    SteveBurkett New Member

    Joined:
    Feb 25, 2011
    Messages:
    4
    Primary OS:
    Windows XP
    Thanks Beat and Brad I'll try disconnecting the Wacom.

    Meanwhile, 'doesn't function' means I can access the brush, and I can lay down a start point thingie, but I can't paint in any effects. After trying to do so and then going back and hover or clicking on the start point thingie, there is no red painted mask, no effect, or anything else. And again, it works fine on my laptop install, with or without my Wacom (but I could be wrong about that last point, as I don't always have my Wacom hooked up).

    At any rate, I'll check theWacom disconnect idea..

    Thanks
     
  5. b_gossweiler

    b_gossweiler Lightroom Guru Lightroom Guru

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    3,207
    Location:
    Zurich, Switzerland
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Windows 7 64-bit
    Steve,

    Just to be sure, have you checked your Flow and Density settings, as well as checked "Show Selected Mask Overlay"? Also, try Shift-O to circle through different colors in the Mask Overlay.

    Beat
     
  6. Cathy LaFever

    Cathy LaFever New Member

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    1
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Windows 7 64-bit
    Thank you, Beat! My flow had switched to 0 after saving from editing in Color Efex Pro...simple fix, once you know what to do. TOTALLY appreciate your help! Cathy
     
  7. Victoria Bampton

    Victoria Bampton Lightroom Queen / Owner Staff Member Administrator Moderator Lightroom Guru

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Messages:
    18,304
    Location:
    Southampton, UK
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.7 / CC 2015.7
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Welcome to the forum Cathy! We've all been there.
     

Share This Page