Results 1 to 7 of 7

Thread: Adjustment brush doesn't work!

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    4
    Primary OS
    Windows XP
    Memory
    2gb
    CPU Cores
    1
    LR Version
    3.3

    Adjustment brush doesn't work!

    I had this problem in LR2 and now in LR3. When I click on the adjustment brush it does not function. The gradient, red eye and spot remover work just fine.

    This is a problem on my windows XP desktop, which has both a mouse and a Wacom tablet. It works fine on my windows XP laptop loaded from my second license install of LR3, using either my mouse or the Wacom.

    Because the adjustment brush didn't work in LR2 either, I'm wondering if this is hardware related?

    Any ideas?

  2. #2
    Lightroom Guru
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Zurich, Switzerland
    Posts
    3,207
    Experience
    Advanced
    Primary OS
    Windows 7 64-bit
    Memory
    More than 8gb
    CPU Cores
    6
    Video Card
    ATI
    LR Version
    4.2
    Camera
    Canon
    File Format
    Raw
    Printer
    HP
    Steve,

    Have you tried disconnecting your Wacom tablet?

    Beat
    Beat Gossweiler

    Canon 1Ds MkII | Canon 5D MkII | CANON EF 24-105mm F/4.0 L IS | CANON EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS | CANON EF 100mm F/2.8 Makro
    HP Color Laserjet CP3505X

  3. #3
    Lightroom Guru
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Port Deposit, Maryland USA
    Posts
    6,293
    Experience
    Intermediate
    Primary OS
    Windows 7 64-bit
    Memory
    4gb - 8gb
    CPU Cores
    8
    Video Card
    ATI
    LR Version
    4.2
    Camera
    Canon
    File Format
    Raw
    Printer
    HP
    'Doesn't function' means what exactly?

    1) Probably checked this already, but make sure you have reasonably high settings for flow and density on the brush parameters.
    2) Video cards and outdated drivers have been reported to cause brush problems, though usually it's weird cursor behavior, and not out and out failure. Are you up to date there?
    3) As Beat says, there's some weirdness associated with Wacom drivers as well, in this case with newer versions causing problems, rather than out-dated ones.
    ......brad s Win7x64 (HPE) / i7-920 / 6GB / 2.67 GHz / tons o'drives / Canon/Sigma gear

  4. #4
    New Member
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    4
    Primary OS
    Windows XP
    Memory
    2gb
    CPU Cores
    1
    LR Version
    3.3
    Thanks Beat and Brad I'll try disconnecting the Wacom.

    Meanwhile, 'doesn't function' means I can access the brush, and I can lay down a start point thingie, but I can't paint in any effects. After trying to do so and then going back and hover or clicking on the start point thingie, there is no red painted mask, no effect, or anything else. And again, it works fine on my laptop install, with or without my Wacom (but I could be wrong about that last point, as I don't always have my Wacom hooked up).

    At any rate, I'll check theWacom disconnect idea..

    Thanks

  5. #5
    Lightroom Guru
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Zurich, Switzerland
    Posts
    3,207
    Experience
    Advanced
    Primary OS
    Windows 7 64-bit
    Memory
    More than 8gb
    CPU Cores
    6
    Video Card
    ATI
    LR Version
    4.2
    Camera
    Canon
    File Format
    Raw
    Printer
    HP
    Steve,

    Just to be sure, have you checked your Flow and Density settings, as well as checked "Show Selected Mask Overlay"? Also, try Shift-O to circle through different colors in the Mask Overlay.

    Beat
    Beat Gossweiler

    Canon 1Ds MkII | Canon 5D MkII | CANON EF 24-105mm F/4.0 L IS | CANON EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS | CANON EF 100mm F/2.8 Makro
    HP Color Laserjet CP3505X

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    1
    Experience
    Intermediate
    Primary OS
    Windows 7 64-bit
    LR Version
    3.6
    Thank you, Beat! My flow had switched to 0 after saving from editing in Color Efex Pro...simple fix, once you know what to do. TOTALLY appreciate your help! Cathy

  7. #7
    Lightroom Queen / Owner
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Southampton, UK
    Posts
    15,875
    Experience
    Power User
    Primary OS
    Mac 10.10.x Yosemite
    Memory
    16gb
    CPU Cores
    4
    Video Card
    nVidia
    LR Version
    5.6
    Camera
    Canon
    File Format
    Raw
    Printer
    None
    Welcome to the forum Cathy! We've all been there.
    Victoria


    Lots of questions? Adobe Lightroom 5 - The Missing FAQ Book available now - PDF, ePub, Kindle & Paperback Discount code: LRF2011

    Website: Lightroom Queen Blog - Follow me on Twitter as @LightroomQueen - Find me on Facebook

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •